Hitra kommune er igang med koronavaksinasjonen. Vi ønsker med dette å orientere om det vi vet så langt, selv om mye ennå ikke er klart fra myndighetenes side.
Mer informasjon om koronavaksine kan hentes på www.fhi.no/kvp. Du kan også kontakte koronatelefonen på 906 73 604 om du har spørsmål.
Hvem er prioritert for vaksine?
1. Beboere i sykehjem og omsorgsboliger
2. Alder 85 år og eldre samt nærmere kartlagt helsepersonell etter egen prioriteringsliste
3. Alder 75-84 år
4. Alder 65-74 år
OG personer mellom 18 og 64 år med noen spesifikke sykdommer/tilstander (Dette vurderes individuelt av lege)
5. Alder 55-64 år med spesifikke sykdommer/tilstander (Dette vurderes individuelt av lege)
6. Alder 45-54 år med spesifikke sykdommer/tilstander (Dette vurderes individuelt av lege)
7. Alder 18-44 år med spesifikke sykdommer/tilstander (Dette vurderes individuelt av lege)
8. Alder 55-64 år
9. Alder 45-54 år
Hitra kommune vil fordele vaksinene vi mottar jfr FHI sine retningslinjer og starter med vaksine etter alder – med de eldste først.
Innbyggere som bor på sykehjem får tilbud om vaksinering der. Beboere i omsorgsboligene Blåfjell/Melandsjø omsorgssenter får vaksine på egne vaksinedager i omsorgsboligen. For hjemmeboende med hjemmetjenester ellers er det nå kartlagt hvem som ønsker vaksine, tjenesten vil være behjelpelig med å sette vaksine til dem som ikke kommer seg til vaksinestasjonen.
Når det gjelder øvrige prioriterte over 65 år har Hitra kommune tatt telefonisk kontakt med alle folkeregistrerte for å tilby vaksine.
For innbyggere i alderen 18-64 år kommer vi tilbake til hvordan dette skal organiseres, her vil innbyggere med underliggende sykdom prioriteres først.
Personer med følgende sykdommer/tilstander er definert som medisinske risikogrupper:
- Organtransplantasjon*
- Immunsvikt*
- Hematologisk kreftsykdom siste fem år*
- Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)*
- Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, Downs syndrom)*
- Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon*
- Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
- Immundempende behandling som ved autoimmune sykdommer
- Diabetes
- Kronisk lungesykdom, inkludert cystisk fibrose og alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året
- Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere
- Demens
- Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
- Hjerneslag
Annen svært alvorlig sykdom kan også gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av lege.
Det er fastlegen som vurderer hvem i alderen 18-64 år som etter en individuell vurdering skal prioriteres pga underliggende sykdom. Disse blir kontaktet av kommunen når det nærmer seg vaksinasjon.
Skal jeg melde meg på for å få vaksine?
Nei, på Hitra vil alle over 65 år samt innbyggere 18-64 år med underliggende sykdom bli kontaktet enten av helsetjenesten eller av kommunen direkte for å få tilbud om vaksinen, dette skjer i løpet av uke 1.
Når vi vet konkret dato for vaksine vil du enten få beskjed fra tjenesten som skal vaksinere deg eller få en innkalling til massevaksine på sms.
De som bor på sykehjem vil få tilbud om vaksinering der.
For hjemmeboende med tjenester vil hjemmesykepleien ta direkte kontakt for å kartlegge hvem som ønsker vaksine. Tjenesten vil være behjelpelig med å sette vaksine til dem som ikke kommer seg til vaksinestasjonen.
For øvrige befolkning vil det organiseres massevaksine etter nærmere spesifisert prioritering.
Hva med barn i risikogruppene?
Det er svært sjeldent at barn blir alvorlig syke av korona. Vaksinene vi får til Norge først er i liten utstrekning testet på barn og unge. Vi anbefaler derfor i første omgang ikke vaksinen til barn under 18 år.
Hva med de som ikke er i risikogruppene?
Det kan på et senere tidspunkt bli aktuelt å anbefale vaksinen til en større del av befolkningen når vi vet mer om vaksinene som godkjennes og hvordan pandemien utvikler seg.
Bør jeg ta vaksine med tanke på min helse?
Er du usikker kan du ta kontakt med fastlegen din for å få hjelp til å vurdere.
Bør jeg ta vaksine hvis jeg er gravid eller ammer?
Det er foreløpig ingen/lite erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende med de nye koronavaksinene.
Vaksinen er foreløpig ikke anbefalt for gravide og ammende.
Kan jeg ta vaksine dersom jeg er eller har vært korona positiv?
Utfra den kunnskapen vi har i dag anbefales også personer som tidligere har gjennomgått covid-19 å vaksinere seg, så langt de er i fin form og ikke har senvirkninger av sykdommen når det er tid for vaksinasjon. Det anbefales at koronavaksinen gis tidligst 3-4 uker etter at man er symptomfri
Hva om jeg er syk den dagen vaksinen skal settes?
Vaksinasjon bør utsettes dersom du på vaksinedagen har infeksjonssykdom med feber over 38 grader. Gi i så fall beskjed til tjenesten som skal vaksinere deg eller nummer oppgitt i sms
Må jeg ta vaksine?
Nei, vaksinering mot Korona er frivillig
Koster det noe?
Nei, vaksinen er gratis.
Tid
Hitra vil få tilsendt ukentlige leveringer med vaksine, farten i gjennomføringen av vaksinasjonen er avhengig av hvor mange doser vi mottar fra myndighetene. Pr.03.02.21 har vi mottatt nok vaksiner til begge doser sykehjem samt dose 1 til beboere i omsorgsbolig samt noe utvalgt helsepersonell.
Myndighetene anslår at hele befolkningen over 18 år vil være ferdig vaksinert innen utgangen av september 2021, men dette avhenger av hvor mange doser Norge mottar og hvilken vaksinestrategi myndighetene velger mht fordeling av doser.
Vaksine 65+:
Vi starter med våre eldste, og skal vaksinere ca 1000 personer med 2 doser i alderen 65+ først.
Hitra kommune har tatt direkte kontakt med innbyggerne i den prioriterte gruppen over 65 år. Det innkalles her til konkret massevaksinedag pr. sms når dato er klar.
Dersom du ikke har blitt kontaktet eller bor/oppholder deg i kommunen uten å være registrert, kan du melde deg til vaksinasjon ved å ringe koronatelefonen tlf 90673604.
Kommunen vil få varsel ca. 5 dager før vaksinen kommer til kommunen. Dette betyr at prioriterte må være forberedt på å stille til time på relativt kort varsel.
De vaksinene som pr. dato er godkjent er såkalte to-dose-vaksiner. Det vil si at du 19-23 dager etter første dose må komme tilbake og få en dose til. Tidspunkt for 2.dose vil du få utlevert ved oppmøte for dose 1.
Vaksine 18-64 år
Når vi kan tilby vaksine for denne gruppen avhenger av antallet doser vi mottar. Her starter vi med prioritert gruppe og vaksinerer deretter fortløpende. Her blir det trolig organisert en elektronisk påmeldingsløsning samt massevaksinedager.
Sted
Massevaksineringen blir gjennomført slik som årets influensavaksine ble, med unntak av at du denne gangen vil få tildelt time for vaksinering. Massevaksineringen vil skje i Hitrahallen på Fillan. Vi har også som alternativ løsning oppmøte i bakgården av Hitra helsetun organisert som en gjennomkjøringsløsning. Endelig oppmøtested vil bli opplyst når det gis time.
Hvordan gjennomføres vaksineringen?
For innbyggere som er kartlagt til vaksinering via sykehjem eller hjemmetjeneste, TNF eller Oppfølgingstjenesten vil du fortløpende bli kontaktet direkte så snart vaksinen er tilgjengelig for den gruppen du tilhører.
For øvrige i prioriterte grupper uten tjenester eller der det er vurdert at du selv er i stand til å møte til massevaksinering vil det tilbys massevaksinedager i Hitrahallen på Fillan.
Før massevaksinasjon vil du på forhånd få en sms med oppmøtedag og-tid.
Du skal ikke møte opp til vaksinasjon dersom du på vaksinasjonsdagen:
- har forkjølelsessymptomer, feber over 38 °C eller andre tegn på infeksjonssykdom
- er i karantene eller venter svar på koronatest
- har blitt vaksinert med annen vaksine i løpet av siste 7 dager
- det har gått mindre enn 3 uker siden du var ferdig med isoleringsperioden etter koronasykdom (SARS-CoV-2)
- er gravid uten å tilhøre risikogruppe for alvorlig koronasykdom
Gi beskjed så raskt som mulig til Koronatelefonen tlf 90673604. Vaksinasjonen vil da bli utsatt.
Før vaksinen settes
Før vaksinasjon vil du bli spurt om du er frisk, og om du har hatt reaksjoner på andre vaksiner du har fått tidligere. Husk å informere om det dersom du er gravid, har allergi, bruker medisiner eller har andre helseproblemer. Det er vanlig å utsette vaksinasjon ved akutt sykdom og ved feber over 38 grader.
Slik foregår vaksinasjonen
Vaksinen gis med sprøyte i overarmen. En ny dose skal gis etter noen ukers mellomrom.
De to dosene fra mRNA-vaksinene Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna fra produsentene BioNTech/ Pfizer og Moderna blir satt med henholdsvis 21 og 28 dagers mellomrom.
Hvordan dette blir for andre vaksinekandidater blir først klart etter en eventuell felleseuropeisk godkjenning etter behandling i det europeiske legemiddelbyrået EMA og EU.
Det er viktig at du tar andre dose til oppsatt tid.
Mer informasjon om vaksinene:
- Vaksine mot koronavirus – Comirnaty (BioNTech og Pfizer)
- Vaksine mot koronavirus – COVID-19 Vaccine Moderna
Etter vaksinasjon
Etter vaksinasjon vil du bli bedt om å vente på vaksinasjonsstedet i minst 20 minutter slik at du kan bli fulgt opp dersom du skulle få noen form for reaksjoner.
Alle som vaksinerer har opplæring og nødvendige medisiner tilgjengelig for å takle en eventuell allergisk reaksjon.
Dersom du opplever uventede, kraftige eller langvarige symptomer som du tror skyldes vaksinen, bør du kontakte lege eller annet helsepersonell for vurdering og råd. Helsepersonell har plikt til å melde fra om alvorlige eller ukjente reaksjoner som de mistenker skyldes vaksine. Du kan også selv sende inn melding via www.melde.no.
Du vil samtidig som du får dose 1 få utdelt informasjon om vaksinen som er satt sammen med dato for oppmøte for dose 2.
Vaksinasjonsbevis vil kunne hentes ut på helsenorge.no etter at dose 2 er satt.