Landbruket er svært gode på resirkulering av landbruksplast. Ifølge SSB (Statistisk sentralbyrå) er oppslutningen på resirkulert avfall fra husholdninger i 2021 på 41 %. Næringslivet er noe bedre med over 60 % resirkulering, mens resirkulering av plast i landbruket ligger opp imot 90 % i 2020 ifølge Grønt Punkt. En omfattende kartlegging viser likevel at 70 % av makroplast funnet i elver rundt om stammer fra rundballeplast. Derfor er det viktig at landbruket gjør sitt for å redusere mengden plast på avveie.
Lagring av landbruksplast
For at plasten ikke samler opp mer sand og jord, er det lurt å ha en fast lagringsplass før plasten leveres. Dette kan for eksempel gjøres med å ha en container stående hele året som fylles fortløpende, eller å mellomlagre plasten på et annet trygt sted frem til henting eller levering. Om mengden plast er mindre kan 1000 L vedsekker på pall eller syrekontainer også brukes.
Rundballenett kan holdes adskilt fra annen plast i vanlige søppelstativer med avfallssekker.
Biter av rundballeplast har en tendens til å sitte igjen i bakken når telen i bakken går. For å hindre at disse bitene flyr av gårde med vinden, er det viktig at det tas en opprydningsrunde rundt lagrings- og håndteringsplassen til rundballene. Flagrende plast på rundballene vil også med tid slites av og blåse vekk. Disse kan festes for å forhindre det.
Avglemte rundballer
Av mange ulike årsaker blir det liggende rundballer som aldri blir brukt. Disse råtner langsomt før plasten blir liggende igjen og deretter blåser vekk. Benytt anledningen til å fjerne plasten nå!
Lever landbruksplasten
Landbruksplast er næringsavfall, og gårdbruker er pålagt å levere denne inn til et godkjent avfallsmottak. Forsøpling med landbruksplast er ikke tillatt jamfør § 28 i forurensingsloven. Plast fra landbruket kan leveres gratis på ReMidt sine gjenvinningsstasjoner på Hitra og Frøya.