Fra 1. januar 2020 ble fyring med fossil olje og parafin forbudt i Norge. Her får du informasjon om hvordan du kan skifte ut bruk av disse varmekildene.

Hva innebærer forbudet?
Formålet med forbudet er å redusere utslipp av klimagasser. Forbudet gjelder bruk av fossil olje og parafin til oppvarmning. Alle som hittil har brukt fossil fyringsolje og parafin må bruke andre løsninger fra 2020, og du som boligeier plikter å finne alternative varmekilder for din bolig. Du kan velge å gå over til en biologisk produsert olje, men tanken må uansett saneres for mineralolje før ny olje fylles på. Det kan derfor være lurt å vurdere en alternativ oppvarmingskilde først
Forurensingsfare
Mange eiendommer har en nedgravd oljetank som ikke lenger er i bruk og disse tankene kan utgjøre en betydelig forurensningsfare. Tankene vil alltid inneholde restolje, og selv tanker som er «fyrt tomme» vil i snitt inneholde 100 liter restolje per kubikkmeter av tankens totale volum.
Hvis det ruster hull i en gammel ståltank og denne restoljen lekker ut i grunnen, kan skadene bli svært kostbare. Det er heller ikke sikkert at skadene dekkes av forsikringen.
Forurensingsmyndighet
Kommunen er forurensingsmyndighet for nedgravde oljetanker. Det vil si at kommunen fører tilsyn med nedgravde tanker og kan stille krav til håndtering av disse dersom det er fare for fourensnining.
Hitra kommune har ikke fullstendig oversikt over alle nedgravde oljetanker i kommunen.
Hvilke krav gjelder for nedgravde oljetanker?
Hitra kommune har foreløpig ikke vedtatt en lokal forskrift for nedgravde oljetanker. Dette betyr at kommunen ikke stiller krav om at nedgravde oljetanker som ikke er i bruk skal tømmes og graves opp. I stedet gjelder forurensningsloven § 7, som betyr at tankeier blant annet har en plikt til å unngå forurensning og til å treffe tiltak hvis forurensning oppstår.
Meld fra til kommunen om at din oljetank er sanert
Det er viktig for kommunen å få beskjed om at oljetanken på din eiendom er sanert. Tanksaneringsfirmaet vil normalt sende oss den nødvendige dokumentasjonen. Vi ønsker opplysninger om tanken er tømt, rengjort, om påfyllingsrør er fjernet og om den er gravd opp eller gjenfylt. Hvis tanken er gravd opp og levert til godkjent mottak, kan du legge ved kvittering fra avfallsmottaket.
Hva skjer om du ikke overholder forbudet?
Kommunen vil, ved kontroll av fyringsanlegg og pipe, sjekke at det ikke brukes mineralolje til fyring. Hvis det oppdages bruk av olje til fyring etter forbudet, må du som er eier av anlegget, dokumentere at oljen er av biologisk opprinnelse. Hvis du ikke har slik dokumentasjon, vil du kunne pålegges stans i bruken av anlegget.
Relevante linker og dokumenter
Forskrift om forbud mot fyring med mineralolje til oppvarming av bygninger
Veileder til forskriften
Oljefri.no