Fremmede arter betyr arter som ikke hører hjemme i landet eller regionen opprinnelig, men som har spredt seg til nye steder ved menneskelig hjelp. De kan spres ved hjelp av hageplanter som spres, dumping av hageavfall, flytting av jordmasser med frø i, rømming eller frøspredning fra en lokalitet de allerede har etablert seg.
Negative konsekvenser for norsk natur
Fremmede arter kan være veldig problematiske da de kan fortrenge stedegen natur i et område. Dette fører til en fattigere natur. Et eksempel på dette er Parkslirekne som sprer seg over store områder via jordstenglene og overtar områder på bekostning av andre planter. For å beskytte det stedegne naturmangfoldet er det viktig å bekjempe disse artene der de har etablert seg og samtidig hindre spredning av både nye og etablerte fremmede arter.
Forskrift om fremmede arter – Arter som forbudt å plante ut
Fra 1. januar 2016 ble forskrift for fremmede arter gjeldende i Norge. Reglerverket skal bidra til å redusere spredning av fremmede arter. Det er ikke forbudt å holde disse plantene i hagen din hvis de er etablert der fra tidligere, men de er ansvarlig for å forhindre at de sprer seg ut av hagen din. Det er ikke tillatt å plante ut nye, eller gi bort frø eller stiklinger av disse;
– Rynkerose
– Kjempebjørnekjeks og Tromsøplame
– Hagelupin, Sandlupin og Jærlupin
– Kjempespringfrø
– Gullregn og alpegullregn
– Parkslirekne, Hybridslirekne og Kjempeslirekne
– Grønnpil og Skjørpil
– Berlinerpoppel og Balsampoppel
– Kanadagullris og Kjempegullris
– Dielsmispel, Sprikemispel og Blomstersmispel
– Alaskakornell
– Høstberberis
– Prydstorklokke
– Sølvarve og Filtarve
– Gravbergknapp og Sibirbergknapp
Fremmede dyr på Hitra
Mink er et eksempel på en svartelistet dyreart, og er utbredt på Hitra. Arten utgjør en trussel mot lokalt naturmangfold da den kan angripe og destruere hele hekkekolonier av enkelte arter, som for eksempel Makrellterne. Hitra kommune jobber for å redusere bestanden av mink på Hitra, der det lånes ut feller for minkefangst og betales ut skuddpremie for mink som leveres inn til viltforvalter på Hitra rådhus.
Bekjempelse av fremmede arter
Dersom du oppdager fremmede arter i hagen din, og ser at det er risiko for at de kan spre seg utenfor hagen, er det tiltak du kan iverksette for å forhindre spredning av disse artene. Se lenken nedenfor for veiledning;
Fagus fakta – Bekjempelsesveiledninger for fremmede arter
Meld inn forekomst av fremmede arter i Hitra
Dersom du oppdager fremmede arter i kommunen, setter vi stor pris på om du melder funnet ditt inn dette på mail til ine@hitra.kommune.no. Da trenger vi informasjon om hvilken art det er snakk om og hvor den befinner seg (så nøyaktig som mulig).
Relevante linker og dokumenter
Artsdatabankens Fremmedartsliste
Forskrift om fremmede organismer
Fremmede arter – Temaside Miljødirektoratet
Fremmede skadelige karplanter – Bekjempelsesmetodikk og spredningshindrende tiltak