Hagerømlinger
Vanlige importerte prydplanter er vanligvis en ubetinget glede som ikke utgjør en trussel i hagen, men når de finner veien over hagegjerdet, kan de lage trøbbel. Disse plantene kaller vi hagerømlinger.
Når du rydder i hagen din ender du sannsynligvis opp med en del hageavfall som du ønsker å bli kvitt. Det er ikke tillatt å dumpe dette i naturen. Likevel ser vi fra tid til annen at avfall fra hager blir etterlatt på steder der de ikke hører hjemme. Hageavfallet kan du lett håndtere ved å kompostere det i egen hage eller levere på gjenvinningsstasjonene på Hitra eller Frøya.
Fremmede arter kan gjøre stor skade
Hagerømlinger er en av de største truslene mot biologisk mangfold i Norge. Disse kan lett konkurrere ut stedegne arter som vi ønsker å beholde, bringe med seg sykdommer, skadelig sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer.
Fremmede arter er arter som ved menneskelig hjelp har blitt spredt utenfor områdene de vanligvis lever. Alle fremmede arter i Norge er uønsket da de utgjør en risiko for norsk natur, og de kan være både sopper, alger, planter, insekter og pattedyr. Alle disse artene er samlet i Fremmedartslista. Her blir de vurdert ut fra risikoen de utgjør for andre arter og stedegen natur. I de verste tilfellene kan fremmede arter spre seg og fullstendig fordrive andre arter og tukle med naturmangfoldet i området det holder til.
Slik kan du bidra til å forhindre spredning av hagerømlinger
Som hageeier bør du gjøre følgende for å bidra til å bevare norsk natur:
- Lær deg hvilke arter som utgjør en trussel for norsk natur og unngå å plante disse i hagen på grunn av faren for spredning.
- Bekjemp fremmede arter som etablerer seg utenfor hagegjerdet.
- Ikke kast jord eller planteavfall fra hagen i naturområder eller på tilfeldige avfallsplasser. Lukkede kompostbinger hindrer spredning av planter samt. at avfallet blir matkilde til brunsnegler, som forøvrig også er en fremmed art.
- Send planteavfall som kan inneholde frukter eller frø fra planter i fremmedartslista til forbrenning hos ReMidt sine gjenvinningsstasjoner (se under).
Komposter hageavfallet om til næringsrik jord
Kompostering er en fin måte å kvitte seg med hageavfallet, samtidig som du produserer egen jord og sparer penger på innkjøp. Du finner nyttig informasjon om kompostering her: Naturvernforbundet – kompostering
NB! Det er imidlertid ikke alle hageplanter som kan komposteres. Dette er arter som ikke dør ved kompostering, og som kan spre seg videre i og ut fra hagen din. Lær deg hagen din å kjenne, og bytt ut planter som har høy risiko for å spre seg
Lever hageavfallet
Hageavfallet kan leveres gratis på ReMidt sine gjenvinningsstasjoner. Husk å dekke til lasten under transport.
Se åpningstider for gjenvinningsstasjonene her: Åpningstider Remidt