Hitra kommune har egengodkjent sin strategi for naturmangfold. For å lese strategien, trykk her. For å lese handlingsdelen til strategien, som er vårt verktøy med konkretiserte tiltak for å nå målene i strategien vår, trykk her. (Handlingsplanen er i exel-format, og lastes ned til din PC, så sjekk nedlastinger når du har trykt på linken)
Hovedmålet for strategien er å legge til rette for en positiv bruk og vern av natur som ikke forringer natur og økosystem innenfor kommunens grenser.
Formål
Naturen skal forvaltes slik at planter og dyr som finnes naturlig sikres i levedyktige bestander. Variasjonen av naturtyper, landskap og geologi skal opprettholdes. En langsiktig og fornuftig bruk skal bringe naturgodene videre til fremtidige generasjoner. Kommunen har en utfordring og et stort ansvar for å ta vare på naturmiljøet vi har rundt oss. Det er nødvendig for myndighetene og brukerne av naturen å ha en god kjennskap til hvilke ressurser vi har, og hvordan vi skal forvalte dem på lang sikt.
Sentrale tema
Arealendringer og tap av leveområder, fremmede arter, forurensning og forsøpling, klima, høsting, friluftsliv og bruk av naturområder. Viktige naturtyper, kunnskapsgrunnlag, utfordringer og muligheter for naturmangfoldet på Hitra.
Kartbaser for naturmangfold
Det finnes flere databaser og kartverktøy med informasjon om norsk natur. Noe av arbeidet med strategi for naturmangfold vil være å digitalisere samle denne informasjonen i et kartverktøy for Hitra. Denne informasjonen kan du finne under kartlaget Natur og artsmangfold i vårt kommunekart. Øvrige kartverktøy finner du her:
Artsdatabanken
Naturbase
Havmiljø
Miljøstatus kart
Vannmiljø
Hjorteviltregisteret
Sensitive artsdata
Hvis du ønsker å rapportere inn det du finner av arter i Hitra, kan du gå inn og registrere dette på artsobservasjoner.no.