Ett av tiltakene i regjeringens Handlingsplan for forebygging av selvmord er større åpenhet om selvmordsproblematikk og det vil gjennomføres regionale folkeopplysningskampanjer med nasjonal overbygning om forebygging av selvmord.
Folkeopplysningskampanjen «Snakk om selvmordstanker – det kan redde liv», har som mål å spre kunnskap om at det ikke er farlig å snakke om selvmordstanker, det kan derimot redde liv.
SE, SPØR, LYTT !
Hitra Kommune deltar i Folkeopplysningskampanjen og kan anbefale rvtsmidt.no/aktuelt/Folkeopplysningskampanje-om-selvmordsforebygging for mer informasjon
Kurs og kompetanseheving i kampanjeperioden
Vi ønsker å tilby kompetanseheving til kommunene- og spesialisthelsetjenesten. RVTS Midt arrangerer kurs og kompetanseheving om suicidalitet, i hele kampanjeperioden. Gjennom kompetansehevingen vil vi ha fokus på betydningen av relasjoner. Vi vil se på hvilke sammenhenger suicidalitet oppstår og vedlikeholdes i.
RVTS Midt ønsker å bidra til å øke befolkningens kunnskap om selvmordstematikk. Dette for å redusere stigma i samfunnet og for å motivere flere til å søke hjelp. Det er også viktig at flere våger å handle dersom de er bekymret for noen. Det kan være et familiemedlem, en venn, en kollega eller en bekjent.
I løpet av kampanjeperioden vil vi spre viktige budskap for å øke kunnskapen i befolkningen. 27. og 28. oktober inviterer RVTS Midt til konferanse om selvmordsforebygging. Denne er åpen for alle som ønsker å lære mer om hvordan man kan forstå suicidalitet i en relasjonell og eksistensiell kontekst.
Snakk om selvmordstanker – det kan redde liv
Har du selvmordstanker, er det viktig å vite at du ikke er alene om å ha det slik. Husk at det er mange som kan og vil hjelpe deg. Gi andre en mulighet til å hjelpe deg ved å fortelle dem hvordan du har det.
Hvordan kan jeg vite hvor alvorlig det er?
Årsakene til at en person får tanker om eller forsøker å ta sitt liv er ofte sammensatte. For noen er selvmordstanker knyttet til en krise eller depressiv episode, hos andre er det et langvarig og tilbakevendende problem.
Noen skader seg selv med vilje, men uten å ville dø.
Det finnes mange steder å få hjelp og god behandling. Å snakke med noen kan bidra til å sortere tankene og gjøre det lettere å håndtere situasjonen.
Det beste er hvis du spør tydelig og direkte om de har selvmordstanker. Du kan for eksempel si «Jeg ser at du har det vanskelig for tiden og er mye trist. Har du tanker om å ta livet ditt?«
Hvis svaret er «nei» kan en begynne å lure på om svaret er sant. Da kan det være nyttig å mase litt og spørre igjen. Det kan være svært vanskelig å åpne seg første gang.
Ved at du har stilt spørsmålet klart og tydelig har du vist at du bryr deg, og at du er villig til å hjelpe. Det er uansett en god ting.
Hva hvis jeg vet at de tenker på selvmord?
Det kan føles skremmende når noen sier at de har tanker om å avslutte livet. Men det er faktisk tryggere for dem at de er åpen om det enn om de holder tankene hemmelig.
Når noen med selvmordstanker åpner seg, er det nyttig å vite at det viktigste er å lytte godt til det som blir sagt, bekrefte og anerkjenne det som sies, og takke for åpenheten.
Man kan føle ansvar for å «komme med råd» eller «løse problemene» for den som sliter, men det er sjeldent nødvendig eller hjelpsomt. Du behøver ikke forstå hvordan de tenker; det viktigste er å bidra til at vedkommende føler seg sett og tatt på alvor.
Så må du koble på hjelp, for det kan være svært slitsomt og vanskelig å være den eneste som vet at noen tenker på selvmord. Du kan si «Jeg bryr meg om deg og du trenger hjelp. La oss sammen finne ut av hvilken hjelp som finnes». Du kan tilby deg å ringe, avtale time og selv være med.
Trenger du eller noen du kjenner hjelp raskt? Er det akutt fare for selvmord? Lokalt og nasjonalt finnes en rekke tilbud til hjelpetrengende.
Kommunale hjelpe-, behandlings- og støttetilbud
Behov for rask psykisk helsehjelp?
Trenger du eller noen du kjenner hjelp raskt? Er det akutt fare for selvmord? Lokalt og nasjonalt finnes en rekke tilbud til hjelpetrengende.
NB! Er det snakk om akutt selvmordsfare? Ring snarest mulig nødnummeret 113 – eller legevakten på telefon 116 117 for rask hjelp.
Du kan ta kontakt med fastlegen din for psykisk helsehjelp ved å henvende deg til legekontoret som din fastlege tilhører. Dersom du ikke vet hvem som er din fastlege, kan du ringe Fastlegetelefonen på 810 59 500 (man-fre 08:00-15:30).
Lokal samtaletelefon Hitra /Frøya Tlf 48049260
Denne telefonen er døgnbemannet av personell i oppfølgingstjenesten 24/7, her vil du møte personell som vil gi tilbud om hjemmebesøk, samtale på telefon, bistand til å få vurdering av lege.
Medisinsk nødnummer 113
Ved livstruende situasjoner som gjelder psykisk helse og selvmordstanker, ring medisinsk nødnummer 113 Som er en døgnåpen tjeneste.
Legevakt 116117
Når problemet ikke er livstruende, men heller ikke kan vente til du får kontakt med fastlegen i åpningstiden, ring døgnåpen legevakt på tlf. 116117.
Fastlegen
Fastlegen kan ha samtaler med deg omkring vonde opplevelser, og henvise videre til kommunehelsetjenesten ellers spesialisthelsetjenesten dersom han/hun eller dere sammen vurderer at det er behov for det. Les mer her: hitralegekontor.no/praktisk-info/
Kommunal psykisk helsetjeneste
Tilbudet er rettet mot voksne fra 18 år og oppover har lav terskel, er individuelt tilpasset og målrettet. Det tilbys både individuell og gruppebaserte tilbud, henvisning kan skje via fastlege eller at du selv tar kontakt via kommunens sentralbord.Les mer her: hitralegekontor.no/praktisk-info/
Oppfølgingstjenesten
Tjenesten er et lavterskeltilbud for unge voksne med utfordringer innen rus/psykiatri. Tjenesten er tilgjengelig for alle som selv vurderer å ha behov for kontakt, du kan ta kontakt med oppfølgingstjenesten på telefon eller sms. Tjenesten kan tilby samtaler, aktivitet tilpasset ditt behov, og rusoppfølging. De har også ansatte med opplæring i HAP (hasjavvenningsprogrammet). Les mer her: hitra.kommune.no/helse/helse-og-rehabilitering/oppfolgingstjeneste/
Helsestasjonen/Skolehelsetjenesten / Helsestasjon for ungdom/ familieteam
Helsestasjonen gir helsefremmende og forebyggende tilbud til alle barn 0-20 år og deres familier. Kontakt Hitra helsestasjon tlf 72 44 42 42 eller henvend deg til helsesykepleieren på din skole
Spesialisthelsetjenesten (sykehus, avtalespesialister)
Spesialisthelsetjenesten kan tilby utredning og behandling for psykiske lidelser. For dette trenger du henvisning fra fastlegen din eller en psykolog dersom han/hun vurderer at det er behov for det.
Landsomfattende eksterne hjelpetilbud
Her er et utvalg av ulike eksterne hjelpetelefontilbud, altså ikke-kommunale tjenester, som man kan henvende til uavhengig av hvor i landet du bor og er.
Veiledning om selvmordstanker og selvmord
Er du bekymra for at noen du kjenner kan ha selvmordstanker?
Lurer du på hva du kan gjøre for å hjelpe?
Råd til deg som er bekymret for noen
Har du hatt selvmordstanker selv?
Er du usikker på hvordan du kan fortelle det til noen?
Råd til deg som har selvmordstanker
- Komplett oversikt på Helsenorge.no
- SOS-Chat – Mange synes det er lettere å chatte enn å snakke i telefonen om selvmordstanker.
Åpent fra 1830–2230 på hverdager og 1830-0130 (torsdag-søndag) - Kirkens SOS, krisetelefonen 22 40 00 40
- Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse, rådgivningstelefon 22 49 19 22
- Mental helse, hjelpetelefonen 116 123
- Rustelefonen, telefon 08588