HPAI, høypatogen fugleinfluensa, har de siste to hekkesesongene forårsaket massedød blant flere fuglearter. Hvilke fuglearter som rammes hardest av sykdom kan delvis forklares av hvilken genetisk variant av virus som har sirkulert og hvor godt virus er tilpasset ulike arter.
Veterinærinstituttet uttaler at de per nå ikke grunnlag for å si om visse grupper av fugler er mer sårbare enn andre i årets hekkesesong. Dette henger bla sammen med at viruset endrer seg og da kan bli mer smittsomt og mer skadelig for andre arter enn tidligere. De vet heller ikke hvordan immunitetsutviklingen for fugler som har vært utsatt for smitte, men har overlevd, vil påvirke spredning av smitte og nye utbrudd.
I 2024 har det i Norge vært få påvisninger hos villfugl i vinter og vår foruten sporadiske funn hos enkelte rovfugler. I Europa er det et redusert antall påvisninger sammenlignet med de siste tre år. I februar ble det påvist fugleinfluensa H5N5 på to rødrever i Skibotn i Troms. Fugleinfluensa er ikke påvist hos andre pattedyr i Norge med unntak av hvalross på Svalbard.
Oppmerksomhet også på andre arter enn villfugl i områder med påvist HPAI
- Hunde-og katteeiere bør holde dyrene sine unna døde og syke fugler.
- Folk bør være oppmerksomme og melde fra til Mattilsynet.
Håndtering av døde fugler og pattedyr
Hitra kommune har per idag ingen kjente utbrudd av fugleinfluensa. For områder uten kjent utbrudd av fugleinfluensa skal dyr med mistanke om sykdom legges i dobbel avfallspose og kastes i restavfall. Bruk hansker og vask hendene grundig etterpå, bruk gjerne munnbind.
Ved observasjon av flere syke/døde fugler og pattedyr og mistanke om utbrudd skal Mattilsynet varsles.
Les mer på Mattilsynet sine sider: https://www.mattilsynet.no/dyr/dyresykdommer/fugleinfluensa/sporsmal-og-svar-til-befolkningen