
Arbeidet med kartlegging og opprydding av det utilsiktede oljeutslippet fra Njord 31. desember går nå inn i en avsluttende fase.
Kartlegging og oppsamling
Kartlegging og oppsamling av oljeklumper i alle prioriterte områder er gjennomført. Alle involverte styrker fra IUAene (Interkommunale utvalg mot akutt forurensing) langs kysten i Midt-Norge er demobilisert.
Det gjenstår en reststyrke som skal gjennomføre andre-/tredjegangs inspeksjoner i noen prioriterte områder, hovedsakelig i området Frøya – Sula – Mausund.
Det vil fortsatt være personell i beredskap for å kunne aksjonere hvis publikum eller andre melder om funn av oljeklumper i det berørte området.
Det er laget en egen plan for informasjon om hvordan publikum bør opptre ved funn av oljeklumper og hvordan innmelding til NOFO eller 110-sentral/lokalt brannvesen kan skje. Mausund Feltstasjon vil i fortsettelsen være en viktig aktør i innsamlingen av klumper fra meldte funn.
Nye kartleggingsrunder
Etter påske vil Equinor sikre at det gjennomføres nye kartleggingsrunder i utvalgte områder for å sjekke eventuelt funn av nye oljeklumper. Dette vil man fortsette med hver andre uke utover våren/sommeren.
I Froan naturreservat – ei øygruppe i Frøya kommune – ble aktiviteten avsluttet tidligere i mars grunnet hekkesesong. Da var rundt 20 av 30 definerte områder (holmer-øyer) med prioritet 1 sjekket ut, resterende områder vil bli kartlagt og eventuelle klumper samlet opp fra rundt 1. august.
Det jobbes tett med Kystverket som tilsynsmyndighet for å utvikle en plan for sluttbefaring av utvalgte områder. Dette vil bli gjennomført utover sommeren.
Det er fortsatt kun påvist oljeklumper på land. Det er under kartleggingen ikke sett fritt flytende olje på sjøen.
Det er estimert at 25-30 prosent av de 75 m3 som ble sluppet ut er blitt omdannet til voksrike oljeklumper. Mye av oljen er fordampet, og noe er gått i oppløsning i havet. Potensialet for landpåslag er estimert til å være ca 20 m3.
Pr 1. april er det samlet inn nærmere 6 m3 med oljeklumper. Klumpene består av nesten 90 prosent olje.
Dyre og planteliv
Equinor bruker fortsatt ekspertmiljø i Akvaplan NIVA og NINA til undersøkelser av miljø, og kartlegging av dyre og planteliv i de eksponerte områdene. Det tas prøver av både biota og sediment som sendes til Sintef for analyse.
Per nå er det ikke rapportert om miljøskader, eller skader på fugl eller sjøpattedyr. Dette følges opp også i etterkant av opprydningen.
Gransking og læringspunkter
Equinors granskning av hendelsen pågår med søkelys på å fastslå årsaker, hendelsesforløp og ikke minst hvilke læringspunkter vi må ta med oss videre etter hendelsen.