Over 20 personer går i dag på intensiv norskopplæring, og det er stort behov for språkpraksisplasser. Det er snakk om mange ressurssterke personer med mye medbragt kompetanse, bl.a. innen økonomi, pedagogisk utdanning, arealforvaltning, sosiologi, regnskap, kunst, IT m.m.
Hitra kommune er en inkluderende arbeidsgiver som tar samfunnsoppdraget på alvor og vil stå som forbilde for andre bedrifter i det viktige integreringsarbeidet. Derfor ber vi alle enheter om å vurdere å ta imot språkpraktikant.
Språkopplæring foregår på ulike arenaer i samfunnet. Erfaringer viser at elevene lærer lettere og raskere utenfor klasserommet. Derfor er det viktig at alle elevene får tilbud om en språkpraksisplass.
Målsetting for språkpraksisperioden
• Økt motivasjon for å lære norsk språk gjennom deltakelse i arbeid og kontakt med kollegaer.
• Lære om norsk arbeidsliv, system, tankegang, holdninger, plikter og rettigheter.
• Erfare og forstå hvilke forventninger arbeidslivet har til arbeidstaker.
• Knytte kontakter og bygge nettverk i lokalsamfunnet.
Oppfølging
Språkpraksisen er å se på som ”norskopplæring utenfor klasserommet”. Språkpraktikanten får oppfølging fra miljøarbeider eller programveileder i Flyktningetjenesten. Arbeidsplassen har ansvar for å gi deltakeren tilbud om arbeid som samsvarer med målsetting for språkpraksisen. Deltakeren er ansvarlig for å føre og levere frammøteliste/timeliste, som skal attesteres av arbeidsgiver. Hvis det oppstår problemer må språkpraktikanten, arbeidsgiver og flyktningetjenesten snakke sammen så raskt som mulig.
Arbeidstid, reglement, fravær og forsikring
Deltaker på språkpraksisplass skal ikke gå inn i bedriften sin ordinære arbeidsstyrke, men være med i tillegg. Deltakeren skal følge normal arbeidstid og reglement på arbeidsplassen, dersom annet ikke er avtalt med Voksenopplæringa eller Flyktningetjenesten. Deltakeren er underlagt samme regler for fravær som andre arbeidstakere på arbeidsplassen. Deltakeren skal gi melding til arbeidsgiver i fraværstilfeller, men levere egenmelding/sykmelding til sin kontakt i Flyktningetjenesten. Etter avtale kan oppfølgingsmøter og jobbsøking sees på som godkjent fravær. For ulykkesforsikring/yrkesskadeforsikring for språkpraktikanten gjelder Folketrygdeloven §13-11.
Introduksjonsprogram
Introduksjonsprogrammet er et helhetlig tilbud om grunnleggende kvalifisering for nyankomne innvandrere, innenfor en tidsavgrenset periode på inntil 2 år (og inntil 3-6 måneder for personer med kollektiv beskyttelse). Målet med programmet er å styrke nyankomne innvandreres deltakelse i yrkeslivet, økonomisk selvstendighet og aktiv deltakelse i samfunnslivet.
Kvalifiseringen innebærer tiltak med sikte på å: Lære norsk, fullføre utdannelsen og tilegne seg kunnskap om det norske samfunnet generelt og arbeidslivet spesielt.
Andre opplysninger
Det er ønskelig at deltaker får sluttattest med beskrivelse av arbeidsoppgaver og evt. opplæring som er gitt. Tiltaket kan avbrytes dersom forutsetningene blir endret eller ved tilbud om ordinært arbeid. Avtalen har en gjensidig oppsigelsesrett på en ukes varsel.
Er du interessert, nysgjerrig eller har spørsmål rundt tiltaket, ta kontakt med
Flyktning- og integreringskonsulent
Aleksandra Konarska
Tlf. 900 63 352
aleksandra.konarska@hitra.kommune.no