Barnevern
Hitra barneverntjeneste, bekymringsmelding, alarmtelefon, kontaktinfo
Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.
Omsorg og oppdragelse av barn er i første rekke foreldrenes ansvar. Foreldre kan likevel ha behov for hjelp i kortere eller lengre perioder, for eksempel på grunn av en vanskelig livssituasjon. Barnevnstjenesten har også et ansvar for å gripe inn dersom tiltak i hjemmet ikke er tilstrekkelig for å ivareta barnets behov.
Barnevernvakta
Hitra kommune samarbeider med barnevernsvakta og yter akutthjelp til barn og unge med deres familier hverdager fra kl 1530-0800 samt helg. link
Hitra barneverntjeneste
Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.
Omsorg og oppdragelse av barn er i første rekke foreldrenes ansvar. Foreldre kan likevel ha behov for hjelp i kortere eller lengre perioder, for eksempel på grunn av en vanskelig livssituasjon. Her kan barnevernet komme inn for å bistå barn og familier slik at barn sikres gode levekår og utviklingsmuligheter.
Barnevernsmyndighetenes ansvar og arbeidsoppgaver er regulert i lov 17. juli 1992 nr. 100 om barnevernstjenester. Barne- og likestillingsdepartementet har et generelt overordnet ansvar for barnevernet, mens forvaltningen av barnevernet i hovedsak er lagt til den kommunale barnevernstjenesten og Barne-, ungdoms- og familieetaten.
Barnevernvakta
Barnevernvakta yter akutthjelp til barn og unge med deres familier.
Mer informasjon om barnevernvakta finner du her: Barnevernvakt Hitra
Barnevernets viktigste oppgaver er å:
- Ta vare på utsatte barn.
Barnevernstjenesten har som sin spesielle oppgave å ta vare på de mest utsatte barna. Den skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast.
- Å gi hjelp og støtte.
Barnevernstjenesten skal sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien der barnet på grunn av forhold i hjemmet har særlig behov. Hjelpen kan gis i form av råd, veiledning og hjelpetiltak. Vanlige hjelpetiltak er f.eks. støttekontakt, avlastningstiltak i hjemmet og barnehageplass.
- Ansvar for å gripe inn – eventuelt mot foreldrenes vilje
Barnverntjenesten har også et ansvar for å gripe inn dersom tiltak i hjemmet ikke er tilstrekkelig for å ivareta barnets behov. Barnverntjenesten kan da for en periode i samråd med foreldrene formidle plass i fosterhjem, foreldre/barn tiltak og institusjon. Dersom et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det treffes et vedtak om dette i fylkesnemnda etter forslag fra kommunen.
Bekymringsmelding til Barnevernet
Melde fra som privatperson
Dette skjemaet er ment som en veileder til privatpersoner som er bekymret for et barn og ønsker å melde dette til barnevern og/eller politi. Bekymring kan også meldes muntlig. Det er tilstrekkelig at du har grunn til å tro at barnet er utsatt for omsorgssvikt for å melde fra til barnevernet.
Melde fra som offentlig ansatt
Dette skjemaet er ment som en veileder til offentlige ansatte. Alle offentlige ansatte, samt en rekke yrkesutøvere med profesjonbestemt taushetsplikt, uavhengig av om vedkommende arbeider i det offentlige eller i det private, har plikt til å gi opplysninger til barnevernet når det er grunn til å tro at: et barn blir mishandlet i hjemmet, det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt eller når et barn har vist vedvarende alvorlige atferdsvansker.
Du kan finne mer informasjon om å melde fra til barnevernet på Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet sine nettsider.
Kontaktinformasjon
Barneverntjenesten Hitra
Besøksadresse: Sentrumsgården, Rådhusveien 2, 7240 Hitra
Postadresse: Hitra kommune, barneverntjenesten, Rådhusveien 1, 7240 Hitra
Telefon: 468 83 051 – bemannet i kontorets åpningstid, 0800-1530.
Alarmtelefonen for barn og unge
Det er også mulig å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Den kan ringes gratis døgnet rundt ved behov for råd og veiledning eller bekymring.
Alarmtelefonen for barn og unge – www.116111.no
Barnevernsvakt
Barnevernvakta er barneverntjenestens akuttberedskap. Primæroppgaven er å bistå barn, unge og familier i akutte situasjoner. Alle tiltak barnevernvakten iverksetter, er hjemlet i lov om barneverntjenester.
Varsle i ordinær kontortid
Kontakt Barnevernvakt Hitra på telefon: 46 88 30 51
Den lokale barnevakta har åpent alle hverdager kl.0800 – 1530, og kl.0800 – 1200 på julaften, nyttårsaften og onsdag før påske.
Varsle utenfor ordinær kontortid
Kontakt Barnevernvakt Trondheim på 02800 (politiet setter samtaler over til barnevernvakta)
Mer om barnevernvakta
Hitra barnevern har et interkommunalt samarbeid om barnevernvakta utenfor normal arbeidstid. Barnevakta i Trondheim vil yte akutthjelp til barn og unge med deres familier utenfor ordinær arbeidstid.
Alle kan varsle om en akuttsituasjon. En drøftingssamtale betyr ikke at saken tas inn som en bekymringsmelding. Drøftingssamtaler kan være anonyme i den forstand at barnevernvakta ikke vet hvem som tar kontakt eller hvem bekymringen gjelder.
Felles portal for barvernvaktene i Norge: http://barnevernvakten.no/
Les mer om barneverntjenesten her: www.barnevernet.no