Når bygget (tiltaket) er ferdigstilt, må det søkes om ferdigattest. Det er først når søknad om ferdigattest er godkjent, eventuelt midlertidig brukstillatelse er innvilget, at man har lov til å ta i bruk bygningen. Ferdigattest er også dokumentasjon på at saken er avsluttet hos kommunen. Ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse blir gitt på bakgrunn av innsendt dokumentasjon.

Hvem skal sende inn ferdigattest?
Hvis det er sendt inn søknad via en ansvarlig søker, er det ansvarlig søker som skal søke om ferdigattest. Har du selv stått ansvarlig for tiltaket, skal du selv sende inn søknad.
Dersom du har fått godkjent personlig ansvarsrett som selvbygger, må man huske å sende inn egenerklæring for selvbygger (skjema 5187) sammen med søknad om ferdigattest.
Ved tiltak med krav om ansvarlige foretak må det vedlegges følgende i søknaden:
- Sluttrapport for avfall (kun aktuelt ved enkelte typer tiltak, jf. TEK17 § 9-6)
- Gjennomføringsplan
Hvis det er gjort mindre ikke-søknadspliktige endringer i forhold til tillatelsen, må det vedlegges følgende i søknaden:
- Oppdatert situasjonsplan
- Oppdaterte tegninger
- Dokumentasjon om tiltakets plassering slik det er utført
Slik søker du om ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse
Det er den som har søkt om tillatelse som, senest 3 uker før planlagt ferdigstillelse, skal sende inn søknad om ferdigattest (eventuelt midlertidig brukstillatelse – skjema 5169).
Søknad kan sendes inn på ulike måter:
- Fagfolk kan søke ferdigattest som en del av digital byggesøknad
- Benytt eventuelt skjema 5167 fra direktoratet for byggkvalitet her.
Midlertidig brukstillatelse
Så lenge det kun står igjen mindre arbeid, og det ikke er farlig å ta i bruk bygningen, kan du søke om midlertidig brukstillatelse. En midlertidig brukstillatelse betyr at du kan ta bygningen i bruk, men at de siste manglene må være gjennomført innen en frist som kommunen setter. Det gjøres oppmerksom på at det påløper gebyr for midlertidig brukstillatelse og at det må søkes om ferdigattest etter at tiltaket er ferdigstilt.
Saksbehandlingstid
Saksbehandlingsfristen for søknad om ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse er 3 uker, men søknaden blir behandlet så raskt som mulig.
Hva koster det å søke om ferdigattest?
Det er gratis å søke om ferdigattest, så lenge det ikke er mer enn 5 år siden første igangsettingstillatelse ble gitt.
Tiltak som ikke er søknadspliktige
Har du satt opp en garasje, tilbygg eller annen bygning som er unntatt søknadsplikt, må du gi beskjed til kommunen. Dette fordi kommunen skal kunne føre tiltaket inn i Matrikkelen (nasjonalt register for eiendommer, adresser og bygninger) og oppdatere sine kart over området.
Det er også i din egen interesse å gjøre dette. Registreringen sikrer deg dokumentasjon for at det du har gjort er lovlig etter dagens regler. Eventuelle senere regel- eller planendringer kan ellers føre til at det trekkes i tvil om du har bygd lovlig.
Dette gjør du ved å fylle ut skjema for ferdigstillelse og sende inn et situasjonskart som viser plasseringen av bygget til kommunen. Legg gjerne også med en skisse av tiltaket.
Hvor skal søknaden leveres?
Hvis skjema fra direktoratet for byggkvalitet benyttes, sendes skjema til kommunen via e-post, alternativt per post til: Hitra kommune, Rådhusveien 1, 7240 Hitra.
Man kan også møte opp på kommunehuset og levere søknaden på servicetorget.
For avslutning av gamle saker, se her.