Terrengendring kan være fyllinger av masse, planering, graving, masseuttak, steinbrudd eller sprenging av terreng. Har du mistanke om forurensning i grunnen der du skal gjøre et inngrep eller bygge, må du først undersøke grunnen.
Kommunen anbefaler at før alle tiltak som resulterer i terrenginngrep settes i gang må de først meldes inn til kommunen slik at det kan tas en vurdering om tiltaket er i tråd med plan- og bygningsloven, gjeldende reguleringsplan og/eller kommuneplanens arealdel.
Ikke søknadspliktig terrenginngrep
Det er bare mindre planering og fylling som er unntatt søknadsplikt. Dersom tiltaket har et omfang som ikke kan bli vurdert som mindre, vil det være søknadspliktig. Hva som blir tolket som mindre, vil være avhengig av tiltaket sin karakter og grad av påvirkning på omgivelsene.
For at terrenginngrepet skal være unntatt søknadsplikt må det være:
- Tiltaket gjelder en mindre fylling eller planering av terreng
- Avstand fra fylling/planering må være minst 1 meter fra nabogrense
- Avvik fra opprinnelig terreng er
- maks 3,0 meter i spredd strøk
- maks 1,5 meter i tettbygd strøk
- maks 0,5 meter i område med rekkehus, kjedehus og tett bolig
- Tiltaket ikke hindrer fri sikt mot veg
- Tiltaket ikke er ført opp i strandsone
- Tiltak er i tråd med reguleringsbestemmelser og kommunens arealdel.
Beregning av høydeforskjellen gjelder slik at terrengendring ikke på noe sted kan overstige den gitte høydeavgrensing.
Søknadspliktig terrenginngrep
Inngrep og endringer i terrenget som fører til større endringer enn de som er nevnt over må du søke tillatelse om. Du må som regel ha hjelp av fagfolk til å både søke og utføre terrenginngrepet.
I noen tilfelle kan kommunen etter en særskilt vurdering la deg som tiltakshaver selv stå for både søknad og terrenginngrepet.