Når du skal bygge noe vil dette enten være:
- unntatt søknadsplikt
- noe du kan søke om og bygge selv
- noe som krever bruk av fagpersoner (ansvarlige foretak)i hele søknads- og byggeprosessen
I utgangspunktet er alle bygninger, tilbygg, påbygg, konstruksjon og anlegg søknadspliktig. Det samme gjelder bruksendring, vesentlig endring eller reparasjoner og vesentlig terrenginngrep men det finnes flere tiltak som du kan bygge uten å søke, men den som bygger ut har ansvar for at det som bygges ikke kommer i konflikt med regelverket. Dette gjelder for eksempel kommunale planer, reguleringsplan eller plan- og bygningsloven.
Det er derfor viktig å først undersøke om du kan bygge uten å søke. Dette for å sjekke at du er innenfor gjeldende planer. Hvis du kan bygge uten å søke er det allikevel viktig å merke seg at du må rapportere inn til kommunen etter at du har bygget, slik at kommunen får oversikt over bygg som settes opp.
Du må alltid bruke fagpersoner i hele søknads- og byggeprosessen hvis du for eksempel skal:
- bygge en garasje, bod eller annen bygning over 70 kvadratmeter
- bygge et tilbygg på huset ditt som er over 50 kvadratmeter
- bygge et påbygg, slik som for eksempel å etablere en takterrasse
- dele opp boenheten din i flere boenheter
Før kommunen kan gi tillatelse til fradeling av eiendom og byggetillatelse for oppføring av nye bygg må alle for forhold rundt vann og avløp være avklart. For mer informasjon om dette, se denne siden.
Ønsker du et møte med kommunen for å avklare forutsetninger for tiltaket og rammene for den videre saksbehandlingen, kan du bestille en forhåndskonferanse. Det vil bli satt av én time til konferansen, der du som byggherre («tiltakshaver») og ansvarlig søker møter saksbehandlere fra kommunen.
Når kan du be om forhåndskonferanse?
Forhåndskonferanse kan benyttes ved alle typer tiltak etter plan- og bygningsloven. For tiltak hvor du kan søke om byggetillatelse på egen hånd (søknad uten ansvarsrett), kan du møte kommunen alene. Dersom du er i tvil om tiltaket ditt er søknadspliktig eller ikke, kan du også bestille forhåndskonferanse.
For søknadspliktige tiltak som krever ansvarsrett, bør du som tiltakshaver og firmaet du har engasjert til å ta seg av hele søknadsprosessen (ansvarlig søker) delta i konferansen. Konferansen avholdes før en eventuell søknad sendes til kommunen.
Om søknadsprosessen
Anmodning om forhåndskonferanse fremsettes i eget skjema som sendes til kommunen (se lenke under som heter «bestilling av forhåndskonferanse»). Det må redegjøres for hvilken adresse forhåndskonferanse skal omhandle og hva tiltaket gjelder.
Kriterier og vilkår
Kommunen plikter til å avholde forhåndskonferanse dersom du som byggherre («tiltakshaver»), eventuelt sammen med firma som står som ansvarlig søker, ønsker det.
Opplysninger som er nødvendig for å forbedre konferansen vil være basiskart, tegninger av tiltaket og eventuell skriftlig beskrivelse av ønske om dispensasjoner.
Skriftlig redegjørelse for hva du som tiltakshaver og eventuelt ansvarlig søker ønsker å få avklart er også godt hjelpemiddel for å få mest mulig ut av forhåndskonferansen. Dette kan f.eks. være reguleringsbestemmelser, behov for en uttalelse fra andre myndigheter og dispensasjoner.
Da har du alt ansvar for at alle lover og regler blir fulgt i byggeprosjektet.
- Hvis du for eksempel skal bygge et tilbygg, er det du som er ansvarlig for at alle byggetekniske krav blir fulgt. Dette gjelder alt fra brannregler og avstandsregler til krav om dagslys, energi og inneklima.
- Du må også passe på at det du skal bygge er i samsvar med kommunale planer. Kommunen kan for eksempel ha egne regler for plassering, utforming og størrelse.
- Selv om du kan stå ansvarlig selv er det ingenting i veien for å bruke fagpersoner i hele eller deler av søknads- og byggeprosessen.
Da har de ansvar for å:
- sende inn byggesøknaden for deg (ha rollen som ansvarlig søker),
- planlegge prosjektet ditt (ha rollen som ansvarlig prosjekterende) og
- bygge (ha rollen som ansvarlig utførende).