
Fra og med 7. mai 2020 får en ansvarlig arrangør lov til å invitere til arrangementer på offentlig sted, med opptil 50 personer. Fra 15. juni økes dette antallet til opptil 200 personer.
Med arrangement menes:
- Idrettsarrangement, inkludert stevne, cup og kamp, men ikke organisert idrettsaktivitet i form av trening.
- Kulturarrangement, inkludert konsert, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino.
- Andre arrangementer, inkludert seminarer, bursdager, bryllup, begravelser, religiøse samlinger og lignende (herunder også møter).
På denne siden finner du noen prinsipper for å sikre godt smittevern under arrangementene.
Med offentlig sted menes steder der allmennheten har adgang eller et sted bestemt for alminnelig ferdsel, for eksempel hoteller, restauranter, selskapslokaler, klubbhus og forsamlingslokaler, for eget bruk eller utleie.
Det er ikke tillat med arrangementer uten ansvarlig arrangør. Ansvarlig arrangør skal sørge for at folk holder avstand og at øvrige smittevernregler følges. Ansvarlig arrangør skal også ha oversikt over hvem som er tilstede, for det tilfellet at det i etterkant påvises smitte og det er behov for smittesporing.
Krav til alle ansvarlige arrangører
- Grensen på 50 personer for hvert arrangement håndheves strikt. For eksempel kan ikke samme arrangør ha ansvar for to arrangementer på samme tid.
- To arrangementer som til sammen har mer enn 50 deltakere, kan altså ikke ha samme ansvarlige arrangør, felles bruk av noen fasiliteter ved hotellet/restauranten/lokalet som kjøkken, anretning, toaletter, garderobe, vestibyle/foaje.
- Dersom en ansatt eller en gjest tester positivt for covid-19 etter arrangementet er avsluttet, skal smitteoppsporingsgruppen i Hitra kommune få tilsendt lister over samtlige tilstedeværende gjester og ansatte, med navn og mobilnummer.
- Listene skal uansett oppbevares i to uker etter arrangementet.
- Dette er vesentlig for at vi raskt skal kunne definere nærkontakter og sette disse i karantene.
Som ansvarlig arrangør må du
- Ha egne stasjoner med hånddesinfeksjon plassert i alle gjestearealer, tilgjengelig for alle gjester og ansatte
- Be alle gjester om å bruke hånddesinfeksjon når de ankommer arrangementet
- Sørge for ekstra hyppig renhold på alle felles kontaktflater, som dørhåndtak og andre berøringsflater
- Tilrettelegge for minimum én meters avstand mellom gjester. Unntak er medlemmer av samme husstand.
- Tilrettelegge for minst én meters avstand mellom bord/grupper, helst to meter (dette er viktigere jo lengre bordsettingen varer og om det er alkoholservering)
- Informere om at gjester som føler seg dårlig eller har luftveissymptomer, ikke skal møte
- Sørge for å ha full oversikt over alle deltakere
For hoteller og spisesteder
- Kjøkken og serveringssteder som holder åpent, må ta alle forholdsregler når det gjelder mat og mat-trygghet. Dette betyr nødvendigvis betydelig redusert restaurantkapasitet.
- Ingen buffeter er tillatt. Hotellfrokost er også kun tilgjengelig med a la carte-meny.
- Gjester som føler seg dårlig eller har luftveissymptomer, skal ikke møte. Gi beskjed til gjesten(e) ved bestilling om at reservasjonen da skal kanselleres.
- Hotellet/restauranten bør være tydelig på om gjesten må betale ved sykdomsutløst avbestilling, eller om gjesten får refundert eventuelle utlegg og i stedet er velkommen en annen gang.
- Alle gjester bes om å bruke hånddesinfeksjon før de går inn i restauranten.
- Vurder bruk av egenerklæringsskjema som gis ut til samtlige gjester for signering.
- Hotellet/restauranten skal i alle tilfeller ha full oversikt over gjestene, enten ved bruk av signert egenerklæringsskjema, eller ved å ha kontaktdata til den som har reservert bord/rom eller kommer inn for å spise i restauranten.
- Menyer trykkes i et format som ivaretar smittevern.
- Bord og flater (for eksempel stolrygger hvor gjesten tar) desinfiseres etter bruk før nye gjester kommer.
- Duker skiftes umiddelbart etter bruk.
- Salt- og pepperbøsser vaskes/desinfiseres etter hvert bord/gruppe med gjester.
- Felles garderobe for gjester bør ikke brukes, legg til rette for andre alternativer.
- Bankterminaler desinfiseres etter bruk. Gjør hotell og restaurant kontantfritt i perioden.
- Innfør egenerklæring for alle individuelle reisende (som for alle gruppe-arrangører) som ankommer hotellet, med spørsmål om de selv eller noen i deres nære omkrets og familie har reist til risikoområder eller utvist symptomer.
- Egenerklæringen bør inneholde en bekreftelse på mottatt informasjon og at man vil overholde regler for avstand, bevegelsesmønster og rutiner for hygiene og smitteverntiltak.
- Gi råd om straks å ta kontakt med fastlege/legevakt dersom en person blir syk én–to dager etter besøk ved hotellet/restauranten.
Se også Bransjenorm for serveringssteder.
Kultur- og idrettsarrangementer
- Korps, kor, band og orkestre kan gjennomføre musikkøvelser i tråd med nasjonal smittevernveileder for musikkøvelser.
- Treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand. Her er det Helsedirektoratets anbefalinger og idrettens egne retningslinjer som gjelder.
- Det tillates arrangementer med inntil 50 deltakerne på offentlig sted, der deltakerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør. Dette gjelder alle typer arrangementer, også idrettsarrangementer som stevner, cuper og kamper. Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av arrangement på offentlig sted skal ikke regnes som en del av arrangementet.
- Ellers henviser vi til veileder for kontaktidretter.
Se også Helsedirektoratets regelverk for idretts- og kulturarrangementer.